Els Nostres Músculs i la Seva Bona Salut

Al nostre cos hi ha més de 600 músculs. Uns ens ajuden a moure, a aixecar objectes, però també ajuden a que la sang corri pel cos, i que el cor bategui. Altres intervenen en el sistema digestiu. Els anomenats músculs esquelètics, tenen lligaments que connecten els músculs amb els ossos. Cada classe de múscul té un teixit propi i moltes petites fibres que els donen elasticitat.

Uns músculs treballen de forma voluntària i uns altres de manera involuntària. El nostre cos s’adapta bé, de manera que quan practiquem exercici físic pot aguantar esforços bastant intensos. Quan sotmetem els músculs a un sobre esforç, aquests necessiten més aliment, que els arriba a través de la sang.

Els beneficis de l’exercici físic sobre els nostres músculs són considerables i repercuteixen en el to muscular i el volum muscular. Els músculs mai estan totalment relaxats.

El nostre cos suporta quan estem actius càrregues i postures constantment, i si el nostre sistema muscular no té un tracte correcte pot perjudicar-nos amb el temps. Actualment, els problemes d’esquena són massa comuns, i ens afectes especialment les cervicals i la zona lumbar, molts d’aquests problemes tenen el seu origen en mals hàbits i postures, i  també es poden deure a un baix to muscular.

El sistema muscular s’encarrega de mantenir les diferents parts del cos al seu lloc. Un bon to muscular, ajuda al manteniment de la nostra estructura corporal. Això ho aconseguirem fent exercici físic.

Hi ha persones obsessionades amb tenir els músculs molt desenvolupats, només per lluir, i utilitzen mitjans que no són els més adequats, podent danyar la seva salut.

Hi ha una gran varietat d’exercicis per mantenir un sistema muscular, per treballar els músculs específicament és necessari acudir a centres especialitzats i saber si nosaltres estem capacitats per fer-ho.

Els músculs són flexibles, el que els permet contraure, i estirar-se.

Els estiraments dels músculs

Als estiraments no els donem la importància que realment tenen i menys encara si no practiquem habitualment algun esport. Els estiraments ajuden i mantenen els músculs en bona forma, que es lesionin per falta de mobilitat, alleugen tensions i dolors que poden arribar a ser crònics.

 

Quan fem un estirament, hi ha una deformació que allarga el múscul i quan acaba l’estirament el múscul torna a la forma inicial sense que hi hagi cap canvi.

Després d’un esforç físic el cos allibera àcid làctic a través dels músculs, aquest es cristal·litza i provoca rigidesa en les seves fibres, els estiraments evitaran la rigidesa i a prevenir possibles lesions.

No estaria de més convertir els estiraments en costum, aquests han de ser lents i relaxats, i mai han de causar dolor. Un mal estirament pot reduir la força i potència del múscul notant els seus molestos efectes durant una bona estona.

El ioga és una activitat que ajuda a estirar tot el cos i augmentar la resistència muscular, també facilita la relaxació i baixa l’estrès. Els exercicis de Pilates també ens ajuden a millorar la flexibilitat, i la força dels músculs.

Sobrecàrregues i contractures en músculs

Els músculs que més treballem habitualment són els anomenats posturals i són una mica més resistents que la resta, tot i que també s’escurcen i sobrecarreguen amb més facilitat.

La contractura és una lesió muscular bastant habitual que escurça el múscul i no el deixa tornar a la seva posició normal. Solen produir-se per l’edat, refredaments, males postures, la inactivitat, un gran esforç, això irrita les terminals nervioses causant neuràlgia i dolor.

Quan estem en repòs, i especialment en dormir, hi ha unes fibres musculars es contrauen, això fa que al aixecar-nos estiguem rígids.

Les contractures i les sobrecàrregues musculars milloren molt si tenim la constància d’estirar el nostre cos i de rebre massatges.

Malalties del sistema muscular

Les malalties del sistema muscular causen molts problemes que afecta la mobilitat i el funcionament de diferents parts del cos. Solen millorar considerablement amb massatges.

Deixa una resposta

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>