Els Nostres Músculs i la Seva Bona Salut

Al nostre cos hi ha més de 600 músculs, aquests ajuden a moure’ns, aixecar objectes, però també ajuden a que la sang corri pel cos, i que el cor bategui. Altres intervenen en el sistema digestiu. Els anomenats músculs esquelètics, tenen lligaments que connecten els músculs amb els ossos. Cada classe de múscul té un teixit propi i moltes petites fibres que els donen elasticitat.

Els músculs treballen uns de forma voluntària i uns altres de manera involuntària. El nostre cos s’adapta bé, i quan practiquem exercici físic pot aguantar esforços bastant intensos. Quan sotmetem els músculs a un sobre esforç, aquests necessiten més aliment, que els arriba a través de la sang.

Els beneficis de l’exercici físic sobre els nostres músculs, són considerables i repercuteixen en el to muscular i el volum muscular. Els músculs mai estan totalment relaxats, doncs necessiten estar en tensió per ajudar-nos a mantenir la postura. El to muscular és la força que fa cada múscul per mantenir-nos dempeus, asseguts, ajupits, etc. I aquest procés és involuntari. Quan dormim és quan els músculs normalment estan més relaxats.

El nostre cos suporta quan estem actius càrregues i postures constantment. Si el nostre sistema muscular no té un tracte correcte pot perjudicar-nos amb el temps. Actualment, els problemes d’esquena són massa comuns, i ens afectes especialment les cervicals i la zona lumbar, molts d’aquests problemes tenen el seu origen en mals hàbits i postures, i per un baix to muscular.

El sistema muscular s’encarrega de mantenir les diferents parts del cos al seu lloc, un bon to muscular, ajuda al manteniment de la nostra estructura corporal, i s’aconsegueix fent exercici físic. El volum muscular no és tan important com el to, és la mida del múscul. Erròniament associem volum amb força i això no sempre és així. Quan parlem de fer exercici físic, no parlem de forçar el cos fins a extrems inaudits. L’esforç sempre ha de ser gradual i ha de ser l’adequat segons el pes i l’edat de la persona, i la seva condició física. Una persona que mai ha fet esforç no s’hauria de plantar als 40 i decidir córrer maratons. Primer, hauria de començar de manera gradual a acostumar el seu cos al moviment, i poc a poc, anar pujant el ritme.

Hi ha persones obsessionades amb tenir els músculs molt desenvolupats, només per lluir i utilitzen mitjans que no són els més adequats, podent danyar la seva salut.

Hi ha una gran varietat d’exercicis per mantenir un sistema muscular, per treballar els músculs específicament és necessari acudir a centres especialitzats i saber si nosaltres estem capacitats per fer-ho.

Els estiraments dels músculs

Als estiraments no els donem la importància que realment tenen i menys encara si no practiquem habitualment algun esport. Els estiraments ajuden i mantenen els músculs en bona forma, que es lesionen per falta de mobilitat, alleugen tensions i dolors que poden arribar a ser crònics.

Quan fem un estirament, hi ha una deformació que allarga el múscul i quan acaba l’estirament el múscul torna a la forma inicial sense que hi hagi cap canvi.

Després d’un esforç físic el cos allibera àcid làctic a través dels músculs, aquest es cristal·litza i provoca rigidesa en les seves fibres, els estiraments evitaran la rigidesa i a prevenir possibles lesions.

No estaria de més convertir els estiraments en costum, aquests han de ser lents i relaxats, i mai han de causar dolor. Un mal estirament pot reduir la força i potència del múscul notant els seus molestos efectes durant una bona estona.

El ioga és una activitat que ajuda a estirar tot el cos i augmentar la resistència muscular, també facilita la relaxació i baixa l’estrès. Els exercicis de Pilates també ens ajuden a millorar la flexibilitat, i la força dels músculs.

Sobrecàrregues i contractures en músculs

Els músculs que més treballem habitualment són els anomenats posturals i són una mica més resistent que la resta, tot i que també s’escurcen i sobrecarreguen amb més facilitat.

La contractura és una lesió muscular bastant habitual que escurça el múscul i no el deixa tornar a la seva posició normal. Solen produir-se per l’edat, refredaments, males postures, la inactivitat, un gran esforç, això irrita les terminals nervioses causant neuràlgia i dolor.

Quan estem en repòs, i especialment en dormir, algunes fibres musculars es contrauen i això fa que al aixecar-nos estiguem rígids i amb ganes de estirar.

Malalties sistema muscular

Les malalties del sistema muscular causen molts problemes que afecta la mobilitat i el funcionament de diferents parts del cos. La llista, malauradament, és molt llarga:

  • Esquinçament del múscul.
  • Rampes, que afecta els músculs superficials.
  • Esquinç, danya les fibres musculars.
  • Atròfia, la pèrdua o minva del teixit muscular.
  • Hipertròfia, el creixement o desenvolupament anormal dels músculs.
  • Poliomielitis, produïda per un virus que ataca el sistema nerviós central, i ocasiona que els impulsos nerviosos no es transmetin i les extremitats s’atrofiïn.
  • Distròfia muscular, una malaltia genètica muscular hereditària que danya les fibres musculars.
  • Paràlisi cerebral. Afecta algunes funcions posturals, l’equilibri i el motor es veuen afectats.
  • Fibrodisplasia ossificant progressiva, un trastorn congènit molt rar que fa que els teixits tous passen a convertir-se en dur com els ossos.
  • Dermatomiositis, una malaltia autoimmune progressiva dels teixits connectius que causa debilitat muscular.
  • La miastènia, una malaltia crònica autoimmune que causa debilitat muscular i fatiga.
  • Esclerosi lateral amiotròfica, una malaltia neurodegenerativa greu en la qual les neurones motores es destrueixen, provoca la pèrdua de control sobre el moviment muscular voluntari.
  • La fibromiàlgia, un trastorn debilitant crònic del múscul. Causa dolor, fatiga, rigidesa i altres símptomes.
  • La miotonia. Fa que els músculs es relaxen després de la contracció i l’estimulació, impedeix agafar les coses amb força, caminar i dificultat per aixecar-se després d’estar assegut o haver dormit.
  • La síndrome miofascial, un trastorn de dolor muscular crònic, que produeix una sensació de cremor al voltant dels punts sensibles anomenats els punts gallet.

Les malalties d’origen muscular poden causar malalties debilitants que dificulten el treball i limiten la mobilitat.

Deixa una resposta

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>