Els Nostres Ossos

Els ossos quan naixem són tous i estan formats per cartílag. A mesura que anem creixent el cartílag es transforma en os i aquest només es conserva en els extrems dels ossos i en algunes parts del cos molt concretes, com les orelles i la punta del nas. Quan vam deixar de créixer, al voltant dels vint anys, el cartílag de creixement s’ossifica, aquesta és la causa per la qual passem de tenir 350 ossos en néixer, a 206 quan som adults.

En l’os hi ha dos tipus de cèl·lules, de les quals no específic el seu nom per no complicar l’escrit, però unes d’aquestes cèl·lules dipositen el calci en els ossos, i les altres ho reabsorbeixen. Quan els ossos ja estan formats, tenim més cèl·lules de les primeres, encara que les altres també fan la seva feina i no deixen que els ossos creixin sense control. Quan ens trenquem un os aquestes cèl·lules són les que s’encarreguen de formar teixit ossi nou per reparar l’os.

El calci dels ossos

El calci que es necessitem perquè es formin els ossos el absorbim dels aliments. A mesura que ens fem grans, els ossos perden calci per les cèl·lules que formen el recobriment de l’os i aquests es tornen més fràgils i es fan fràgils. Aquest procés es diu osteoporosi. Quan s’arriba a aquesta etapa ja és molt difícil que es torni a dipositar calci, tornant-se fràgils. Per prevenir l’osteoporosi hem acumular suficient calci durant la joventut.

L’osteoporosi és la malaltia dels ossos més comú. Redueix la quantitat de minerals, principalment calci i es caracteritza per la pèrdua de massa òssia. Es produeix un efecte contrari a l’absorció del calci que els torna més febles i més fràgils a fractures.

Els ossos estan formats pel teixit ossi i la medul·la.

L’esquelet es divideix en ossos del crani, de la columna i de les extremitats, i els ossos es classifiquen en llargs, curts i plans.

Els llargs són a les extremitats.

Els curts tenen dimensions semblants i estan en els peus, les mans i la columna vertebral.

Els plànols estan formats per dues làmines de teixit compacte, són els ossos del crani i la pelvis, entre d’altres.

En néixer, els ossos del crani no estan completament units.

Cada sis mesos aproximadament tots els teixits ossis es renoven.

Aliments beneficiosos i perjudicials

Una bona alimentació pot fer que tinguem els ossos durs i forts. Igual que hi ha aliments que aporten minerals, també n’hi ha que ajuden a desmineralitzar-los. Hem d’obtenir el calci a través d’una alimentació natural i d’aliments que facilitin que penetri dins de l’os.

El calci necessita de més nutrients per enganxar-se a l’os com:

La vitamina D i K, magnesi, manganès, zinc, fòsfor, que ha d’estar en proporció amb el calci.

Hi ha aliments que descalcifiquen teus ossos, pel que hem de controlar el seu consum, alguns dels més comuns són:

El sucre, la sal en excés, els lactis, les dietes riques en proteïnes perquè acidifiquen el cos, el tabac, el desequilibri de fòsfor.

Les dietes riques en proteïnes acidifiquen el cos, el consell dels professionals és el de combinar el consum de peix, carn, làctics i ous amb el de fruits secs, llegums i soja, també rics en proteïnes.

El tabac i alcohol també són dolents per als ossos.

Alguns fàrmacs poden afavorir la descalcificació, com ara: corticoides, anticoagulants, antiàcids, alguns diürètics.

Aliments recomanables que ens proporcionen calci i els reforcen:

Creiem que la principal font de calci és la llet i els seus derivats però això no és així i hi ha una gran varietat de vegetals rics en calci, a més el calci d’aquests aliments és més digerible que el de la llet i els seus derivats.

Algunes verdures riques en calci són, els espinacs, la col arrissada, la ceba, els créixens, la bleda, els grelos, el card, el bròquil, etc.

També els llegums contenen calci, les mongetes blanques, cigrons, llenties i la soja, són les més conegudes.

Alguns fruits secs, també són rics en calci, destaquen les nous, les avellanes i els pistatxos.

Hi ha una àmplia varietat de peixos, les anxoves, sardines, llenguado, i també mariscs.

Les famoses galetes Maria, contenen calci, en una proporció de 128 mg per cada 100 gr.

Altres fonts de calci són les algues, el tofu, la llet de soja, i llavors de sèsam.

En els ossos hi ha la reserva del 99% del calci, el 85% del fòsfor i el 66% del magnesi del nostre cos.

La vida sedentària els perjudica, s’ha demostrat que practicar exercici físic afavoreix una formació de massa òssia més elevada i també millora la coordinació muscular i redueix el risc de caigudes i fer-ho a l’aire lliure encara és millor perquè el sol ens aporta vitamina D.

A més dels aliments aconsellats, ha de ser variada, amb quantitats proporcionades a l’edat, el gènere i l’altura, també segons l’activitat física de cada persona. L’ideal seria que ens mantinguéssim en un pes proporcionat d’acord a nova constitució física, perquè el pes influeix en la salut dels ossos. Les persones molt primes són més propenses a patir osteoporosi, i solen tenir-los més petits, de manera que qualsevol variació en la densitat òssia pot afectar-los.

Les persones obeses encara que solen tenir els ossos més espessos i pesats, tampoc és el millor per a la seva salut.

 

ossos

Deixa una resposta

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>