FASCITIS PLANTAR I SÍNDROME DE TÚNEL TARSAL

Tant la fascitis plantar com el síndrome de túnel tarsal són trastorns que afecten el teixit bla de la part baixa de cos, i tenen tractament similar.

La fascitis plantar és la inflamació del teixit fibrós de la planta del peu, des del taló fins els dits, i es deu a activitats que causen un ús excessiu en les articulacions, mala postura, tensió dels teixits blans degut a una articulació u os posicionat incorrectament, artritis reumàtica, gota, psoriasis, malalties relacionades amb les tiroides o infeccions.

La fascitis plantar es caracteritza per dolor a la planta del peu i al caminar, més aviat al matí, immediatament després d’alçar-se.

El síndrome del túnel tarsal pot afectar el nervi tibial, localitzat a la part interna dels turmells i proporciona sensació del tacte als dits i la planta del peu. Quan el turmell es trenca, o hi ha artritis reumatoide, el nervi tibial es pot comprimir, provocant dolors als peus i a la planta del peu, habitualment a la nit, i s’alleugereix al moure el peu, el turmell o la cama.

TRACTAMENT

Fred

Les compreses fredes ajuden a reduir la inflamació inicial i el dolor en condicions agudes, severes però de curta durada. És un tractament efectiu durant les primeres 48 hores després d’iniciada la inflamació.

Pots agafar una posa amb gel, embolicar-la en una tovallola i posar-la sobre l’àrea afectada durant 20 minuts, 3 o 4 vegades al dia.

 
Calor

Després de 48 hores de dolor crònic el calor seca o humida serà més benèfica que les compreses fredes. S’ha d’utilitzar un paquet calent, ja sigui una bossa calenta, una tovallola escalfada al forn o microones o una manteta elèctrica. Es pot posar sobre l’àrea afectada entre 15 i 20 minuts, quatre cops al dia.

Es desaconsella totalment utilitzar cremes analgèsiques o ungüents amb la calor perquè la combinació  pot cremar la pell seriosament.

Terapia física

Hi ha diferents teràpies que t’aniran bé per tal de millorar la fascitis:

  • Massatge muscular. T’ajudarà a disminuir el dolor miofascial
  • Programa d’exercicis. T’ajudarà a guanyar moviment, fortaleza i funció de l’àrea afectada.

PROPOSTA D’ESTIRAMENTS I EXERCICIS A FER

  • Exercici 1: Estirament de la fascia plantar i bessons. Mantén-te de peu sobre els metatarsos o la punta dels peus a la vora d’un escaló i deixa caure el taló fins que sentis l’estirament. Mantén la posició uns segons i descansa
  • Exercici 2: Estirament de la fascia plantar i bessons. Assegut a terra amb les cames estirades, amb una tovallola al voltant dels dits dels peus, estira’ls cap a tu fins que sentis l’estirament a la planta del peu i els bessons.
  • Exercici 3: Estirament de la fascia plantar i bessons. Assegut en una cadira, creua la cama dreta sobre l’esquerra, aguanta els dits del peu dret i estira’ls cap a tu. Fes el mateix amb l’altra cama.
  • Exercici 4: Estirament de bessons. Recolzant-te sobre una paret, deixa una cama estirada darrera mentre l’altra queda flexionada al davant. Inclina’t cap endavant fins que notis l’estirament de la cama del darrera.
  • Exercici 5: Estirament del sòleo. Recolzat d’esquenes contra una paret, acotxa’t i flexiona els genolls com per agenollar-te. Sentiràs l’estirament a la part més baixa de la cama, al múscul sòleo.
  • Exercici 6: Estirament de la fascia plantar. Assegut en una cadira amb una pilota de golf o tenis sota el peu, moure el peu de manera que la pilota et faci massatge i t’ajudi a estirar la planta. Com més dura la pilota, millor, sempre i quan no causi excessiu dolor.
oefeningen4 oefeningen3 oefeningen6 oefeningen2 oefeningen oefeningen55

 

Deixa una resposta

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>