Fibromiàlgia i el seu tractament

La fibromiàlgia, coneguda per les sigles FM, és una malaltia crònica i complexa que provoca dolors generalitzats i esgotament profund, entre una gran varietat d’altres simptomatologies. Principalment afecta els teixits blans del cos, ocasionant dolor al voltant de les articulacions i a tot el cos en general. És un dolor que varia de dia a dia, canviant inclús de lloc i arribant a ser més sever a aquelles parts del cos que utilitzem més, com pot ser el coll, els peus, les espatlles…

Normalment, les persones diagnosticades de FM, solen patir un o més dels següents símptomes:

 • Increment de mal de cap o de la cara, resultant de músculs del coll o espatlla, extremadament anquilosats, transmitent el dolor cap amunt.
 • Anquilosament, rigidesa, especialment al matí, o per canvis de temperatura o de la humitat relativa.
 • Trastorns del son, esgotament, dificultat per dormir i per mantindre’s adormits.
 • Trastorns cognitius, falta de concentració, lentitud mental, lapsus de memòria, estrès.
 • Malestar abdominal, trastorns digestius, meteorisme, estrenyiment, diarrea, símptomes coneguts com el “síndrome de còlon irritable”
 • Formigueig de mans o peus, picor, cremor.
 • Depressió i ansietat.

Tot i que es desconeix la causa del síndrome de la FM, hi ha investigacions i estudis de la University of Michigan que suggereixen que és un símptoma relacionat a l’estrès, amb imbalanços en els sistemes que juguen un paper principal en les respostes a l’estrès, l’eix hipotalàmico-pituitari-adrenal, el sistema nerviós simpàtic i, molt possiblement, el sistema nerviós autonòmic.

Tot i que no hi ha cura per la FM, hi ha tractaments naturopàtics i manuals que s’enfoquen en la millora de la malaltia en el  major grau possible. Donat que cada cas és únic, les estratègies de tractament varien d’un pacient a l’altre, essent les més utilitzades , ja siguin soles o en combinació amb altres, les teràpies manuals, energètiques i la fitoteràpia xinesa:

Massatge: Especialment el californià, per les seves característiques sedants. És útil per calmar i augmentar la circulació de la sang als músculs i per ajudar a eliminar les acumulacions tòxiques com l’àcid làctic i tornar a educar els músculs i les articulacions que s’han desajustat mecànicament.

Reiki: Com a mètode suau i no invasor que millora el funcionament dels mecanismes de desintoxicació corporal, restablint a la vegada la capacitat de reacció del cos.

Estiraments.

Exercicis aeròbics: eviten l’atrofia muscular, fomenten la circulació de la sang i incrementen la força i el vigor.

Teràpia de relaxació: meditació, exercicis de respiració, ioga, tai chi, la relaxació progressiva, la imaginació guiada…

Nutrició i naturopatia: per contrarestar l’estrès, eliminar toxines del cos i restaurar els nutrients que no han estat absorbits o que no han estat utilitzats pel cos, podem incloure a la dieta vitamines i suplements per combatre l’estrès i donar suport al sistema immune. És aconsellable eliminar el consum de sucre, cacau, cafeïna i alcohol, ja que són substàncies estressants pel sistema immune i irritants per la musculatura.

Reflexoterapia Podal: a través de les zones reflexe dels peus, ajudem a relaxar la musculatura corporal, així com també a sedar el sistema nerviós central. És un dels tractaments que normalment aconsello combinar amb el massatge californià.

fibro

2 comentaris a Fibromiàlgia i el seu tractament

 • Luana  diu:

  gracies Jessica, d’un temps a esta part es donen casos de moltes dones diagnosticades d’aquest sindrome. Algunes ho viuen com amb tristor. A vegades després de díes de feina intensa sento com que «em fa mal tot el cos» i hi penso en elles.

  • Jessica Melich  diu:

   Sí, Luana. Cada cop n’hi ha més, però afortunadament també cada cop hi ha més avenços, més coneixement, més terapeutes que ajudem en aquests processos, tant a nivell físic com a nivell emocional… ja saps que sanar l’arrel emocional sempre és molt important.

Deixa una resposta

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>