CUIDANT EL FETGE

El fetge és un dels òrgans més grans del cos (després de la pell), és de crucial importància en la medicina oriental ja que porta a terme una llarga llista de tasques de les quals depenen moltes funcions del cos. Entre aquestes tasques es troba la important tasca de filtrar al voltant d’un litre de sang per minut (quan està saludable), el fetge depura hormones, gèrmens, bacteris, toxines, substàncies químiques, al·lèrgens, medicaments, etc.

El fetge té la funció de mantenir la proporció de glucosa, greixos, hormones, colesterol, proteïnes i vitamines, i ajuda a utilitzar els nutrients dels aliments, aprofitant i reciclant el ferro, facilitant l’assimilació del que mengem, segregant més d’un litre de bilis al dia, fins i tot participa de manera important en un adequat i òptim funcionament del sistema immune.

Símptomes d’un fetge deficient o malalt:

Males digestions, gasos, mal de fetge, inflamació del ventre, mal de cap, marejos, depressions, incapacitat per concentrar-se, urticària, erupcions cutànies, mal humor, hipoglucèmia, mal alè als matins, asma i necessitat de menjar sucre.

Hi ha moltes formes de cuidar al fetge, i mantenir-lo sa i jove de manera natural. Una dieta baixa en greixos i productes de procedència animal, evitar alcohol i processats, refinats (sucres, farines, pastes, etc.), així com mantenir una vida amb bon descans, baixos nivells d’estrès i amb exercici, són algunes claus per mantenir-lo fort en totes les etapes de la vida. No obstant això, a més de l’anterior, podem recolzar-nos en la poderosa medicina herbolària, la qual no només ajuda a curar i a mantenir el nostre fetge saludable, sinó que ajuda a estimular la capacitat auto-curativa del cos sense danyar-lo ni causar dependències o debilitar-lo.

És important no prendre les infusions a les menjades ja que obstrueixen l’absorció del ferro dels aliments. L’hora adequada per a les infusions és mitja hora després d’haver menjat, o en dejú  o abans d’anar a dormir.

Card marià: un dels millors remeis per al fetge (conegut com a guardià del fetge), pots beneficiar-te d’aquesta herba en amanides (crua i tendra) o en infusió. Ajuda a curar fetge i vesícula, desintoxica, protegeix i redueix inflamacions del fetge, a més de ajudar-lo a reparar teixits danyats i eliminar verins biològics. Quan el fetge no elimina o neutralitza substàncies nocives el fetge es fa malbé i deteriora. El card marià prevé i ajuda al fetge a eliminar aquestes substàncies a més de que el protegeix contra les seves agressions, protegeix al fetge de drogues, alcohol, fongs verinosos, substàncies perjudicials, etc., ajuda a eliminar excés de ferro que danya el fetge i és un potent antioxidant que el repara i regenera, a més que protegeix contra la diabetis, el desinflama, baixa el colesterol nociu i estimula les seves funcions vitals.

Dent de Lleó: un fort depurador sanguini, ideal per
descongestionar el fetge, un tònic general per al cos amb propietats antiinflamatòries, laxants i reparadores. És un tònic amarg i vesicular. Consumeix aquesta planta en amanides fresques o en pols (barrejat amb sucs) o infusió. Una cura amb dent de lleó és beure 3 tasses al dia 30 minuts després de cada àpat.

Carxofa: tònic amarg amb propietats protectores i regeneratives del fetge, depura la sang i ajuda a millorar les digestions, combatre urticària, al·lèrgies, acidesa, gasos, marejos, fatiga sense saber per què, inflor abdominal, etc., símptomes d’un fetge en mal funcionament. Preveu hepatitis, insuficiència hepàtica i problemes com diabetis, excel·lent per baixar de pes i eliminar colesterol nociu i a baixar sucre de la sang. A més, posseeix propietats que estimulen la producció de bilis i drena la vesícula, per la qual cosa prevé i combat la formació de pedres vesiculars. La millor manera de consumir la carxofa és menjar-la en amanides, ben neta o bé cuinada amb una mica de sal.

A més, et pots preparar una infusió amb fulles de carxofa, bullint en una tassa de aigua 10 fulles de carxofa. Recorda no endolcir amb res per millors resultats. Evita al màxim utilitzar qualsevol tipus de sucre, fins i tot el sucre de dieta, que és molt nociu per al fetge.

Deixa una resposta

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>