Els Nostres Músculs i la Seva Bona Salut

Al nostre cos hi ha més de 600 músculs, aquests ajuden a moure’ns, aixecar objectes, però també ajuden a que la sang corri pel cos, i que el cor bategui. Altres intervenen en el sistema digestiu. Els anomenats músculs esquelètics, tenen lligaments que connecten els músculs amb els ossos. Cada classe de múscul té un teixit propi i moltes petites fibres que els donen elasticitat.

Els músculs treballen uns de forma voluntària i uns altres de manera involuntària. El nostre cos s’adapta bé, i quan practiquem exercici físic pot aguantar esforços bastant intensos. Quan sotmetem els músculs a un sobre esforç, aquests necessiten més aliment, que els arriba a través de la sang.

Els beneficis de l’exercici físic sobre els nostres músculs, són considerables i repercuteixen en el to ...

llegir més

Els Nostres Ossos

Els ossos quan naixem són tous i estan formats per cartílag. A mesura que anem creixent el cartílag es transforma en os i aquest només es conserva en els extrems dels ossos i en algunes parts del cos molt concretes, com les orelles i la punta del nas. Quan vam deixar de créixer, al voltant dels vint anys, el cartílag de creixement s’ossifica, aquesta és la causa per la qual passem de tenir 350 ossos en néixer, a 206 quan som adults.

En l’os hi ha dos tipus de cèl·lules, de les quals no específic el seu nom per no complicar l’escrit, però unes d’aquestes cèl·lules dipositen el calci en els ossos, i les altres ho reabsorbeixen...

llegir més

CUIDANT EL FETGE

El fetge és un dels òrgans més grans del cos (després de la pell), és de crucial importància en la medicina oriental ja que porta a terme una llarga llista de tasques de les quals depenen moltes funcions del cos. Entre aquestes tasques es troba la important tasca de filtrar al voltant d’un litre de sang per minut (quan està saludable), el fetge depura hormones, gèrmens, bacteris, toxines, substàncies químiques, al·lèrgens, medicaments, etc.

El fetge té la funció de mantenir la proporció de glucosa, greixos, hormones, colesterol, proteïnes i vitamines, i ajuda a utilitzar els nutrients dels aliments, aprofitant i reciclant el ferro, facilitant l’assimilació del que mengem, segregant més d’un litre de bilis al dia, fins i tot participa de manera important en un adequat i òptim fu...

llegir més

Netejant els filtres del nostre cos

El cos humà (i també animal) és un organisme que està interrelacionat entre les diferents parts. Això que sembla evident, fins no fa molt no ho era i es miraven els diferents òrgans i visceres com a “objectes” aïllats. Poc a poc hem anat veient com tot està relacionat, com quan hi ha bronquitis abans o després hi ha estrenyiment, i mil “coincidències més” no tan casuals com creiem,  arribant a canviar la filosofia mèdica, dient que “hi ha malalts, no malalties” fins i tot molts metges tradicionals han vist com variaven veritats fins ara considerades absolutes.

Un filtre serveix per no deixar passar el que tapona la fluïdesa. Al cotxe no hem d’esperar a que els filtres estiguin bruts i taponats per netejar-los...

llegir més

Dieta Depurativa Post-Nadals

Durant les festes la majoria de nosaltres hem fet algún que altre excès amb el menjar. És important ara ajudar a eliminar residus, greixos acumulats i alguna que una altra copeta de més, per tal que el nostre fetge torni a funcionar com cal i puguem tornar a sentir-nos amb plena vitalitat novament.

Per això, una dieta especial basada sobretot en aliments crus, és ideal per ajudar en el procés depuratiu. És aconsellable fer la dieta durant un mínim d’una setmana i és recomanable menjar aliments d’origen ecològic i evitar aliments de procedència animal, ja que la idea és baixar el consum elevat de proteïna. Beure força líquid, ja sigui en aigua o infusions com te verd, vermell o blanc...

llegir més

Aromateràpia

L’olfacte és un sentit necessari, encara que no tant com ho era en temps en què la nostra supervivència moltes vegades depenia de la nostra habilitat olfactiva. Avui en dia, encara que hem perdut molt del nostre instint olfactiu, diferenciem milions d’olors diferents i més de mil gens del nostre ADN s’encarreguen d’aquest treball.

El nostre olfacte ja des de la nostra més tendra infància, ens ajuda a identificar als nostres pares, també ens ajudarà per descobrir un bon guisat o ens avisarà si un aliment s’ha espatllat o ens ajudarà a triar parella.

Naturopatia

Al nostre nas, hi ha 3 cornets nassals a cada fossa nassal...

llegir més

El Diafragma i les seves funcions

El diafragma és una fulla de múscul que separa la cavitat toràcica de l’abdominal, essent el sòl del tòrax i el sostre de l’abdomen. És el múscul més aplanat que tenim al cos, amb forma de cúpula i intervé en la respiració. Hi ha diafragmes en altres parts del cos, com el diafragma pèlvic, els diafragmes del timpà, l’iris de l’ull, o l’urogenital.

Hi ha una respiració coneguda com la respiració diafragmàtica, consistent en respirar profundament mitjançant la flexió diafragmàtica. Aquesta respiració expandeix l’estomac enlloc del pit. Se la considera una forma molt sana de recollir i utilitzar l’oxigen.

Units al diafragma hi ha els pulmons, la vena cava inferior, el cor, l’esòfag i l’arteria aorta...

llegir més

Plantes Depuratives

Hi ha moltes malalties que són el resultat d’un estat més o menys general d’intoxicació degut a menjars molt condimentats, o molt greixosos, excés de begudes estimulants, tabac, estils de vida sedentaris, estrès…

Una desintoxicació amb plantes ajuda el nostre cos a eliminar aquestes toxines que tenim al cos, no només a nivell de còlon o fetge, sinó també als ronyons.

Ens serveixen com millora d’una dieta depurativa, i no tindria gaire sentit prendre plantes per desintoxicar mentre seguim una dieta rica en greixos, colesterol i acidificants de la sang. El seu efecte sempre serà millor si l’acompanyem d’una dieta hipo-tònica basada en cereals i verdures, molts líquids (aigua, sucs de fruites naturals, brous i infusions refrescants) i farines integrals...

llegir més

La Columna Vertebral

Moltes de les dolences que patim tenen el seu origen a la Columna Vertebral, el nostre suport, aguant i defensa, que ens sosté i protegeix en totes les situacions de la vida. Cada cop hi ha més persones amb problemes d’esquena, amb símptomes molt dolorosos i molestos, la majoria d’ells relacionats amb males postures i rigidesa muscular acumulada a esquena i espatlles. Per això la seva cura és vital per millorar el nostre sistema músculo-esquelètic i conservar una bona postura.

 La Columna Vertebral

La medul·la espinal, component del sistema nerviós central es troba a la columna vertebral, i el seu correcte funcionament depèn de la correcta separació i alineació de les vèrtebres segons les curvatures fisiològiques.

La columna simbolitza també la nostra energia necessària ...

llegir més

FASCITIS PLANTAR I SÍNDROME DE TÚNEL TARSAL

Tant la fascitis plantar com el síndrome de túnel tarsal són trastorns que afecten el teixit bla de la part baixa de cos, i tenen tractament similar.

La fascitis plantar és la inflamació del teixit fibrós de la planta del peu, des del taló fins els dits, i es deu a activitats que causen un ús excessiu en les articulacions, mala postura, tensió dels teixits blans degut a una articulació u os posicionat incorrectament, artritis reumàtica, gota, psoriasis, malalties relacionades amb les tiroides o infeccions.

La fascitis plantar es caracteritza per dolor a la planta del peu i al caminar, més aviat al matí, immediatament després d’alçar-se.

El síndrome del túnel tarsal pot afectar el nervi tibial, localitzat a la part interna dels turmells i proporciona sensació del tacte als ...

llegir més